Όλοι ξέρουμε ότι στην σύγχρονη μελισσοκομία η αύξηση του αριθμού των μελισσοσμηνών ενός έντιμου μελισσοκόμου επιτυγχάνεται είτε αγοράζοντας μελίσσια, είτε αν αυξήσει τα δικά του κόβοντας νέες παραφυάδες.
Ο όρος παραφυάδα, θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι δανεικός από την Γεωργία...

Ετυμολογία: Παραφυάδα, αρχαία ελληνική παραφυάς - παραφύομαι.

Ουσιαστικό: Παραφυάδα θηλυκό.

Και σημαίνει:
1 νεαρός βλαστός που βγαίνει δίπλα στον κύριο βλαστό του φυτού
2 (μεταφορικά) παρακλάδι.
Σύμφωνα με το ελληνικό λεξικό.


Η παραφυάδα μας λοιπόν είναι ουσιαστικά ένα παρακλάδι της μητρικής της κυψέλης.

Στην παρούσα ανάρτηση, δεν θα σταθώ τόσο στην βασίλισσα της νέας παραφυάδας, όσο στην βασίλισσα της μητρικής κυψέλης.

Όσοι έχουμε χωρίσει παραφυάδες στο παρελθόν, γνωρίζουμε ότι ο περισσότερος χρόνος, η μεγαλύτερη καθυστέρηση στην όλη διαδικασία απαιτείται στην εξεύρεση της βασίλισσας της μητρικής κυψέλης.
Πραγματικά αυτή η προσπάθεια είναι μπελάς όταν πιέζεσαι μάλιστα.
Γιατί στις περισσότερες επιθεωρήσεις του ο έμπειρος μελισσοκόμος βρίσκει χαλαρά την βασίλισσα, η οποία συνήθως σουλατσάρει στην κηρήθρα εκείνη που έχει φρέσκα αβγά.

Όταν ο μελισσοκόμος είναι αγχωμένος όμως, όταν την ψάχνει, όταν τον πιέζει η ώρα για να ολοκληρώσει την δουλειά του κτλ τότε δεν την βλέπει ακόμα κι αν η βασίλισσα είναι μπροστά στην μύτη του.

Και κάπου εκεί, αρχίζει ο εκνευρισμός, αρχίζει ο ιδρώτας να κυλάει ποτάμι, αρχίζει η γκρίνια πολλές φορές κτλ.

Ωστόσο δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος να υποστούμε όλο αυτό το μαρτύριο.
Και η μελισσοκομική γνώση, και η τεχνολογία μας παρέχουν όλα εκείνα τα εφόδια που χρειαζόμαστε ώστε να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο.

Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας απαραίτητος σύμμαχος μας πρέπει να γίνει ένα βασιλικό διάφραγμα.

Πάμε να δούμε την διαδικασία τώρα.
Εννοείται ότι παραφυάδες κόβουμε από δυνατά διώροφα μελίσσια.
Αν θέλουμε να κόψουμε ένα δεκάρι μελίσσι πάλι μπορούμε να το κάνουμε μα θα χρειαστούμε και πάτωμα.

Γι αυτό το παράδειγμα θα το δώσω με διώροφο μελίσσι κι εσείς θα το προσαρμόσετε στα μέτρα σας μετά.

Παίρνουμε λοιπόν μαζί μας τόσα διαφράγματα όσα είναι τα μητρικά μελίσσια που θέλουμε να κόψουμε και πηγαίνουμε στο μελισσοκομείο μας.
Εκεί αρχίζουμε από μια διώροφη κυψέλη.
Αφαιρούμε το πάτωμα από την διώροφη κυψέλη και το βάζουμε δίπλα μας.
Επίσης αφαιρούμε και όλα τα πλαίσια από το πάτωμα για να είναι εντελώς άδειο. 
Βγάζουμε ένα ένα τα πλαίσια του εμβρυοθαλάμου και τινάζουμε το πλαίσιο ώστε όλος ο πληθυσμός του πλαισίου να πέσει μέσα στον εμβρυοθάλαμο, και τοποθετούμε στην συνέχεια το πλαίσιο αυτό μέσα στο πάτωμα.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία σε όλα τα πλαίσια του εμβρυοθαλαμου που έχουν γόνο.
Με κάθε πλαίσιο γόνο που βγάζουμε από τον εμβρυοθάλαμο, βάζουμε στην θέση του ένα άδειο πλαίσιο κατά προτίμηση μαύρο.
Όταν τελειώσει η διαδικασία έχουμε πλέον άδεια πλαίσια στον εμβρυοθαλαμο μαζί με όλον τον πληθυσμό, και φυσικά και την βασίλισσα, ενώ στο πάτωμα έχουμε μόνο γόνους.
Τότε τοποθετούμε το βασιλικό διάφραγμα πάνω από τον εμβρυοθάλαμο ώστε να μην μπορεί να περάσει η βασίλισσα και από πάνω βάζουμε το πάτωμα.
Η διαδικασία τελείωσε, βάζουμε το καπάκι και κλείνουμε την κυψέλη...

Τότε, οι παραμάνες που έχουμε τινάξει στον εμβρυοθαλαμο μυρίζονται τον γόνο που βρίσκεται στο πάτωμα, και μέσα σε 10 μόλις λεπτά της ώρας έχουν ανέβει στον πάτωμα που βρίσκεται ο γόνος και τον περιποιούνται.
Εκεί, μαζί τους θέλει και η βασίλισσα να πάει, μα την εμποδίζει το βασιλικό διάφραγμα.
Μετά από λίγες ώρες προσπάθειας παραιτείται από την προσπάθεια και αρχίζει να γεννάει αυγά σε κάποιο μαύρο πλαίσιο που βρίσκεται στον εμβρυοθαλαμο.

Ο μελισσοκόμος μπορεί να πάει την επόμενη ημέρα, και να κόψει δυο παραφυάδες των 5 πλαισίων, οι τρεις παραφυάδες των 3 πλαισίων  από τον πληθυσμό και τους γόνους που βρίσκονται στο πάνω πάτωμα, όπου τους βάλαμε την προηγούμενη ημέρα.
Θα κόψει τάχιστα τις παραφυάδες του, επειδή θα ξέρει ότι εκεί δεν θα βρίσκεται η βασίλισσα του.
Στις παραφυάδες θα πρέπει να μοιράσει ισόποσα τον σφραγισμένο και τον ξεσφράγιστο γόνο.

Θα πρέπει να πω ότι:
Ασφαλώς ο μελισσοκόμος μπορεί και μετά από μια ώρα να κόψει τις παραφυάδες του, αφού ο πληθυσμός θα βρίσκεται ήδη στο πάτωμα όπως είδαμε.
Όμως, αν το κάνει την ίδια ώρα, τότε θα πάρει όλες τις παραμάνες τις κυψέλης στην νέα του παραφυάδα.
Αν η βασίλισσα όμως προλάβει και γεννήσει λίγα αυγά κάτω, τότε θα κατέβουν κι εκεί παραμάνες οπότε θα είναι πιο δίκαια η μοιρασιά.
Να ξέρετε όμως πως και όλες τις παραμάνες αν τις πάρετε, ότι πολλές από τις συλλέκτριες του εμβρυοθαλάμου, θα αλλάξουν ρόλο, και θα γίνουν ξανά παραμάνες για τις ανάγκες του γόνου, και το μελίσσι θα τα καταφέρει τελικά, ειδικά αν το τροφοδοτήσετε μάλιστα.
Αυτή όμως θα είναι μια πολύ στρεσογόνος κατάσταση για το σμήνος που δεν υπάρχει λόγος να βιώσει.
Θα είναι στρεσογόνος η κατάσταση γιατί οι συλλέκτριες που θα αλλάξουν ρόλο, και θα ξαναγίνουν παραμάνες, έχουν μια κάποια περασμένη ηλικία και δεν είναι σε θέση να παράγουν καλές ποσότητες πολτού για να ταιστεί ο γόνος.

Γι αυτό σας είπα, να δώσετε το περιθώριο μιας ημέρας στο μελίσσι, να προσαρμοστεί στην νέα του κατάσταση, να δώσει και μέρος από τις παραμάνες του στον εμβρυοθάλαμο όπου βρίσκεται η βασίλισσα του και μετά να το κόψετε όμορφα και καλά.

Τις νέες σας παραφυάδες, θα πρέπει οπωσδήποτε να τις πάτε 3 χλμ μακριά, κι όταν αυτές αποκτήσουν βασίλισσα και αυτή γεννήσει τότε μπορείτε να τις φέρετε πίσω στο αρχικό σας μελισσοκομείο.
Αν δώσετε έτοιμες βασίλισσες στις παραφυάδες σας και γεννήσουν γρήγορα, τότε μπορείτε να τις μεταφέρετε στο αρχικό μελισσοκομείο σας 15 ημέρες μετά το χώρισμα που κάνατε.

Σε κάθε περίπτωση, και την μητρική κυψέλη που θα μείνει μετά το χώρισμα, και τις παραφυάδες πρέπει να τις υποστηρίξετε με τροφοδοσία ειδικά θα έλεγα τον πρώτο μήνα μετά το χώρισμα.
Αν η περιοχή είναι πτωχή σε γύρη, δώστε και γυρεόπιτα.
Επίσης για γρήγορη ανάπτυξη μπορείτε να τα διεγείρεται και με λίγη βιταμίνη.
Αν τα ταΐσετε σιρόπι, τότε η ανάπτυξη θα είναι πιο γρήγορη, μα πρέπει να ταΐζεται κατά το βασίλεμα του ηλίου προκείμενου να αποφύγετε τυχόν λεηλασίες ειδικά το καλοκαίρι.

Φίλες και φίλοι αυτή είναι η μέθοδος που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να φτιάξουμε παραφυάδες χωρίς να ψάχνουμε να βρούμε την βασίλισσα.
Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιούν οι μεγαλύτεροι μελισσοκόμοι και οι βασιλοτρόφοι της χώρας.

Θέλω να πιστεύω ότι την βρήκατε χρήσιμη, και να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όσους την δοκιμάσουν.

 

Πηγή: melissocosmos.com