Αγαπητά μελή του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Κεφαλονιάς και Ιθάκης η κάτωθι δημοσίευση είναι ιδιαιτέρως επίκαιρη και σημαντική εν όψει του χειμώνα που θα ακολουθήσει.

Όταν οι θερμοκρασίες μειώνονται και ειδικότερα εάν πλησιάζει τους  14οC, τα μελίσσια στην κυψέλη συμπυκνώνονται, θέλοντας να προστατέψουν τον γόνο. Δημιουργούν μια μελισσόσφαιρα, όπου μέσω της παραγόμενης ενεργείας από την κίνηση των φτερών τους και την μεταξύ τους  τριβή, εξασφαλίζουν την επιθυμητή θερμοκρασία κυψέλης, η οποία είναι 35οC με γόνο και 13-20οC χωρίς γόνο. Για να επιτευχθεί αυτό καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα τροφών. Ο παραπάνω μηχανισμός επιβίωσης είναι πολύτιμος για την επιβίωση του μελισσιού. Συγκεκριμένα, ο θερμός αέρας ως ελαφρύτερος  από τον ψυχρό, ανεβαίνει στο επάνω μέρος της κυψέλης , δηλαδή στο κενό ανάμεσα σε  καπάκι  και πλαίσια. Εμείς επιθυμούμε αυτή η θερμότητα να παραμείνει κοντά στο σμήνος και συγκεκριμένα στην γονοφωλιά.  Με την χρήση του κηρόπανου, το οποίο απορροφά την υγρασία  η οποία είναι κύρια πηγή της νοζεμίασης και των μυκήτων, καταφέρνουμε να διαφυλάξουμε την επιθυμητή θερμοκρασία στο μελίσσι μας για την καλή του υγεία. Στο πρατήριο μας στα Κοκολάτα, μπορείτε να προμηθευτείτε κηρόπανα ειδικής ύφανσης σε δελεαστική τιμή.

Το  Δ/Σ του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Κεφαλληνίας & Ιθάκης καλεί τα μέλη του στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση με τα εξής θέματα συζήτησης:
1. Έγκριση του Ισολογισμού.
2. Συζήτηση για την πορεία και εξέλιξη του Συνεταιρισμού.

Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα των γραφείων του Συνεταιρισμού στα ΚΟΚΟΛΑΤΑ  Αργοστολίου το Σάββατο 14/11/2015 και ώρα 18,30 σε περίπτωση μη απαρτίας η επαναληπτική Γενική Συνέλευση θα γίνει το Σάββατο 21/11/2015 και ώρα 18,30 στην αίθουσα των γραφείων του Συνεταιρισμού.
Παρακαλούνται τα εγγεγραμμένα μέλη του Συνεταιρισμού να παρευρεθούν στην Γενική Συνέλευση.
Η παρουσία σας είναι απαραίτητη λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων.

Για το Δ/Σ του Συνεταιρισμού                      ο Πρόεδρος

Φίλες και φίλοι μελισσοκόμοι,

Κάθε Τετάρτη μετά τις έξι το απόγευμα μαζευόμαστε στο Μελισσοσκολιό στα ΚΟΚΟΛΑΤΑ όπου ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας & Ιθάκης έχει τα γραφεία του και το πρατήριο μελισσοκομικών εφοδίων. Προμηθευόμαστε τα εφόδια που μας χρειάζονται, ενισχύοντας την βιωσιμότητα του Συνεταιρισμού προς το συμφέρον όλων μας.

Ακόμη, στα μηχανήματα που διαθέτει ο Συνεταιρισμός κόβουμε ζάχαρη, φτιάχνουμε μελισσοτροφή με το δικό σας μέλι, φτιάχνουμε κηρήθρες με το δικό σας κερί και φυσικά ανταλλάζουμε ιδέες περί μελισσοκομίας. Συζητώντας λύνουμε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή μας ενασχόληση με της μέλισσες και τα προϊόντα που παίρνουνε από αυτές.

Στόχος μας είναι: Η από κοινού κατασκευή και λειτουργία συσκευαστηρίου μελιού το οποίο θα βοηθήσει αρκετά στην ανάδειξη του μοναδικού τοπικού προϊόντος, το Θυμαρίσιο  Μέλι  Κεφαλλονιάς, που ο καθένας μας παράγει με πολύ κούραση και αγάπη.

Σας περιμένουμε να καταθέσετε της δικές σας ιδέες για την εξέλιξη του κλάδου της μελισσοκομίας στον τόπο μας, την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη.


Με φιλικούς χαιρετισμούς,
το Δ /Σ του Συνεταιρισμού

Καθηγητής  Νικόλαος Εμμανουήλ       

Επιστημονικός Συνεργάτης Δρ. Μαρία Μπουγά

Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συμμετοχή των μελισσοκόμων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «SMARTBEES»

Έρευνα μέσω ερωτηματολογίου απευθυνόμενο στους μελισσοκόμους

Αγαπητοί μελισσοκόμοι,

Προετοιμάζουμε μία έρευνα ανάμεσα στους μελισσοκόμους της Ευρώπης και θεωρούμε πολύ σημαντική και τη δική σας συμμετοχή.

Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος SMARTBEES είναι να αναπτύξει καλύτερες μεθόδους ενημέρωσης των μελισσοκόμων αντλώντας πληροφορίες για τις ανάγκες τους. Χρειαζόμαστε επίσης να γνωρίζουμε τα κίνητρα και τους λόγους για τους οποίους οι μελισσοκόμοι επιλέγουν μία συγκεκριμένη φυλή μελισσών. Θα συνεργαστούμε στην έρευνα αυτή με τους μελισσοκόμους της Ευρώπης  για να πάρουμε τις απαντήσεις τους και τη γνώμη τους για τα δύο αυτά θέματα. Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν αφ’ ενός μεν για να βελτιωθούν οι μέθοδοι ενημέρωσης των μελισσοκόμων, αφ’ ετέρου δε να δημιουργηθεί μία εργαλειοθήκη που θα περιέχει σχετικές πληροφορίες και εκπαιδευτικό υλικό. Τα αποτελέσματα θα συμβάλουν επίσης στην ανάπτυξη στρατηγικών διατήρησης και αναπαραγωγής έτσι ώστε οι μελισσοκόμοι να διατηρήσουν και να αναπαράγουν μέλισσες οι οποίες είναι καλά προσαρμοσμένες στην περιοχή τους.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας σε αυτήν την έρευνα. Το πρόγραμμα SMARTBEES βασίζεται στη βοήθειά σας για την επιτυχία του!

Το ερωτηματολόγιο για τους Έλληνες μελισσοκόμους είναι διαθέσιμο στον εξής σύνδεσμο:
http://www.smartbees-fp7.eu/Extension/

 

Σας υπενθυμίζουμε ότι στα πλαίσια της ΥΑ σχετικά με τον  καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για την εφαρμογή των δράσεων 3.1 “Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων” και 3.2 “Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας”, η υποβολή αιτήσεων από τους μελισσοκόμους αρχίζει την 1η Μαρτίου και ολοκληρώνεται την 30η Απριλίου για το έτος 2015.

Παρακαλείστε να ενημερώσετε τους μελισσοκόμους της περιοχής σας, προκειμένου να υλοποιηθούν οι εν λόγω δράσεις.  
 
Αποστολή αιτήσεων στο: ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
                                                     ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 171
                                                           Τ.Κ.: 26110
                                                              ΠΑΤΡΑ
                                                   ΤΗΛ.: 2613613746

 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ YA_956_60312_08-05-2014.doc (ή εδώ YA_956_60312_08-05-2014.pdf)